فلذا مبنای توسعه بر فکر و اندیشه قرار داده شد و مردم را به مطالبه دعوت کردند و درخشان ترین دوره تاریخ بشرلااقل در ایران در هم همین دو قرن هست که آل بوی حکومت کردند و شما بعد از این میبینید که دانشمندان بزرگی همچون ابوعلی سینا ،زکریا رازی، ابوریحان بیرونی و صدها دانشمند نامدار در عرصه جهانی آشکار شدند
موارد ویژه ای در باب کتاب و کتاب خوانی در این دوره اتفاق افتاده که هرگز در تاریخ رخ نداده تا الان هم که ما هستیم نمونه ی دیگری نداریم که در جای دیگری بگیریم برای کتاب چنین ارج و قربی قائل شوند به عنوان نمونه برای مطالعه حق مطالعه پرداخت میکردند و در کتابخانه ها یعنی شما اگر میرفتید دریک کتابخانه ای مینشستید و مطالعه میکردید وقتی که از اون کتابخانه بیرون میرفتید برای شما حق مطالعه مقرر میشد و مبلغی به شما میدادند به عنوان کسی که مطالعه کرده و مطالعه را کار ارزشمند میدانستند. اکنون اما متأسفانه کتاب خوانی را بیکاری میدانیم، اگر کسی بگوید من مطالعه میکنم میگویند بیکار است.
از هزار سال قبل تا امروز ما دوره ای رو داشتیم که در کتابخانه ی دیلمی شخصی به نام اسماعیل بود که دویست و شش هزار جلد کتاب داشت دوره ای که کتاب چاپ نمیشد استنساخ میشده یعنی شما اگر میخواستید مطالعه کنید و کتابی را ترویج کنید باید خوش نویسانی می آمدند و از این کتاب به یک نسخه مینگاشتند در آن دوره چنین کتابخانه ی عظیمی و حکومت آل بویه شکل گرفته همین دوران در اروپا بزرگترین کتابخانه ها از هزار کتاب تجاوز نمیکرده ، تنها یک دوره در تاریخ رخ داده که پایتخت یک کشور به خاطر کتاب جاب به جا نشده و آن دوره آل بویه بود وقتی که صاحب ابن عباد گفتند که باید پایتخت جا به جا بشه گفت: کتابهای من چهارصد بار شتر کتاب میشه نمیتوانم این کار را انجام دهم ، یک پایتخت سیاسی به احترام دانش تکان نخورد این تنها یک بار در تاریخ رخ داده و آن دوره ای است که آل بویه در سراسر زمین حکومت میکردند.
در باب حکمرانی در حوزه بهداشت مثلا آنها به یک مردم سالاری به معنای خاص در حوزه حکمرانی معتقد بودند به این معنا که در هر رشته ای باید متخصصان اون رشته نفر اول رو انتخاب کنند نه حکمران ،یعنی پادشاه نباید وزیر بهداشت تعیین بکند وزیر بهداشت رو باید پزشکان انتخاب کنند و این روش رخ داد که صد پزشک آمدند و جمع شدند که یکی از آنها زکریای رازی بود و بعد پنجاه نفر رو انتخاب کردن اون پنجاه نفر ده نفر رو انتخاب کردن و اون ده نفر زکریای رازی را بعنوان مسئول بهداشت «وزارت بهداشت» به لفظ امروزی انتخاب کردند
بیمارستانی که در دوره آل بویه و در دوره عضدالدوله دیلمی ساخته شد تا سیصد سال خدمات میداد و در هزار سال پیش آل بویه گیلانی املشی بیمارستانهایی ساخته اند که نه تنها دارو و درمان تماما رایگان بوده بلکه اقامت و تغذیه همراه بیمار هم بر عهده حکومت بود
دکتر مظفری در خطاب به حضار، کتاب آل بویه قدرتمندترین سلسله ی تشیع در ایران نوشته ی علی اصغر فقیهی را جهت مطالعه پیشنهاد کرد.
حجت الاسلام و المسلمین مظفری در پایان ضمن قدردانی از شکیبایی میهمانان و مسئولین شهرستان، در خطاب به حضار،گفت: دکتر علیجانی نماینده محترم مردم شریف شهرستان های رودسر و املش در مجلس شورای اسلامی جزء نمایندگان دلسوز، اخلاق مدار و پر تلاش، ادوار املش است که قبل از اینکه نماینده مردم در مجلس شود به اندازه چندین نماینده کار کرده است و همچنان مانند گذشته در راستای مطالبات مردم در تلاش است و برای ایشان آرزوی توفیق داریم.
نویسنده: حامد محمد علیزاده