اگر به جدول زیر توجه کنید آمار بسیار جالبی از میزان خرید برگ سبز توسط سازمان چای طی 56 سال گذشته به دست می آورید.
به گزارش صبح رانکوه، طبق این جدول از سال 1337 تا سال 1343 آماری برای تفکیک برگ سبز با کیفیت مطلوب که در اصطلاح به آن درجه ی ک می گویند و چای با کیفیت متوسط (درجه دو) وجود نداشته است.
ولی با نگاهی هر چند اجمالی به میزان خرید برگ سبز و در نتیجه چای خشک استحصالی از آن ، روند نسبی افزایش تولید تا دهه 70 کاملا مشهود است اما از اوایل دهه 80 روند کاهشی آن شروع شده و طبق آمار تا سال گذشته نیز ادامه داشته ؛ این در حالی است که سطح زیر کشت باغات از سالهای اولیه شروع کشت چای قاعدتا رو به افزایش بوده است.
لازم به توضیح است که قیمت خرید برگ سبز در این جدول، شناور و توسط خریدار مشخص می شد.
توضیح یک سری نکات نیز خالی از لطف نیست :
راندمان تولید باغات چای در سال 1350 هر هکتار 650 کیلوگرم در ارتفاعات و در جلگه این عدد به 900 کیلوگرم می رسد.
– خرید برگ سبز در سال 82 و 83 طبق توافق طرفین (کشاورز و کارخانه دار ) انجام می شد.
– از سال 1384 تا 1388 خرید برگ سبز توسط سازمان تعاون روستایی انجام می شد و از سال 1389 تا کنون این کار توسط سازمان چای صورت می گیرد.
– سطح زیر کشت باغات چای در سال 1319 شمسی در گیلان و مازندران 600 هکتار بوده.
در سال 1329 این مقدار به 7000 هکتار رسید.
در سال 1330 این سطح 10281 هکتار
در سال 1338 ، 18000هکتار
و در سال 1347 شمسی این میزان از سطح زیر کشت چای، به 27000 هکتار رسید. که نشان از سرعت گسترش چایکاری از بدو ورود این صنعت به ایران بوده است.
منبع: چای نوبر