مراتع شهرستان املش/ دکتر ولی جهانی

اختصاصی صبح رانکوه- دکتر ولی جهانی: دیماجانکش قریه ی کوچکی است که در کوهپایه های گیلان و در 70 کیلومتری شهرستان املش واقع است. در 5 کیلومتری شرقی این قریه و در ارتفاع 1947 متری از دریا مرتع تاریخی نفت خانی قرار دارد.

 

 

مرتع نفت خانی: دیماجانکش قریه ی کوچکی است که در کوهپایه های گیلان و در 70 کیلومتری شهرستان املش واقع است. در 5 کیلومتری شرقی این قریه و در ارتفاع 1947 متری از دریا مرتع تاریخی نفت خانی قرار دارد. راه دسترسی به آن از روستای دیمانکش و روستای اربو داردشت است. این مرتع و محوطه ی تاریخی در نزد عموم مردم منطقه به کوه های نفت خانی موسوم است. مرتع تاریخ نفت خانی در اصل نقش خانی بوده ودر ادوار باستانی محل سکونت و مرکز تجمع قومی از اقوام ماقبل تاریخ گیلان بوده است. هنوز چگونگی وکیفیت تمدن آنها برما معلوم نشده است. در این مرتع ومحوطه ی تاریخی آن قبور باستانی زیادی باقی مانده است. در سمت شمال این مراتع گورستان وسیعی با قبور چینه ای دیده شده است. گسترش این محوطه و مرتع تاریخی شمالی وجنوبی است.

در برخی از قسمتهای این مرتع چاله هایی به ابعاد 2×15 ×20 به صورت استخر دیده می شود. در هنگام بازدید هیأت باستان شناسی، در فصل تابستان هنوز آب در این چاله ها موجود بود. این امر نشان دهنده ی ذخیره ی آب برای گوسفندان این منطقه است. قاچاقچیان گودال های متعددی در این مرتع کنده اند ودر گودال ها، معمولاً آثاری از قلوه سنگهای پراکنده ی اطراف اتراقگاه های موقتی چندین سال پیش دامداران به دست آمده است.

5

مرتع سراسر: مرتع تاریخی سراسر در فاصله ی تقریبی 3 کیلومتری جنوب شرقی اربودار دشت ودر 300 متری شمال شاه نشین قلعه ی نفت خانی و 250متری شمال گورستان نفت خانی در دشت نسبتاً مسطح و شیب دار و در ارتفاع 2002 متری از سطح دریا قرار دارد.

پوشش مرتع در بخش های شمالی درختچه های خاردار نظیر ازگیل و زرشک است. بخش های غربی شیب دار است وشیب آن به سمت دره امتداد می یابد. ضلع جنوبی کاملاً پوشیده از درختچه های خاردار است و در بعضی از نقاط آثار وعلایم قلوه سنگ ها مشاهده می شود. به نظر می رسد کوچ رو ها از این سنگ ها در ساختمان های موقتی خود استفاده می نمودند. در سطح مرتع قطعات سفالینه های مربوط به دوران اسلامی قابل رؤیت است. این مراتع در گذشته تحت قلمرو دامداران روستاهای جیرگوابر املش، جورگوابر املش، جورگوابر املش، لیلم و خراسان پشته ی املش بوده است.

محوطه و مرتع بالم بر: این محوطه ی تاریخی در ارتفاع 2136 متری از سطح دریا، در شمال روستای شیرچاک قرار دارد. دستیابی بدان پس از طی کردن یک سربالایی تند به سمت شمال میسر است. این محوطه در حدود 30 سال قبل مرکز نگه داری دام های اهالی روستای شیرچاک بود. چرای جداگانه ای اسب ها و گوسفندان در برخی ساعات روز به محوطه و مرتع تاریخی زیبای خاصی می بخشد.

درمحوطه آثار و سفالینه های متعدد مربوط به دوران اسلامی پراکنده است.اهالی روستای شیرچاک می گویند که بر اثر حفاری های غیرمجاز اجساد زیادی به دست آمده است، ولی هنگام بازدید از این محوطه خرده سفال و گودال های حفاری غیرمجاز مشاهده گردید.

به نظر می رسد این محوطه درگذشته اتراقگاه های موقتی دامداران روستای شیرچاک بوده است. به دلیل مشکلات اقتصادی و خشک سالی چند سال اخیر، مردم از قشلاق به ییلاق مهاجرت نمی کنند. این منطقه رونق گذشته خود را از دست داده و متروک شده است.

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *