به گزارش رانکوه نیوز، در نخستین جلسه شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی در سال جاری که با حضور استاندار بهعنوان رییس شورای گفتگو برگزار شد اتاق بازرگانی گیلان درخواست تشکیل کمیته فرعی جهت بررسی مشکلات صنعت چای را مطرح و استاندار گیلان هم به سازمان چای تکلیف کرد تا در یک نشست تخصصی در اتاق بازرگانی گیلان از نزدیک مشکلات اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان اطلاع رسانی و در زمینه مشکلات پیرامون صنعت چای نتیجه نهایی را به معاونت اقتصادی استانداری ارایه و در نشست بعدی شورا سازوکارهای رفع موانع صنعت چای را ارایه کند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان در این نشست به شدت از عملکرد سازمان چای کشور انتقاد کرد و گفت: سازمان چای نشان داد در یکی دو سال اخیر بهجای طرح بهزراعی باغات چای، روی آوردن به روشهای نوین آبیاری، مبارزه با آفات و بیماریها و علفهای هرز گیاهی، افزایش سرمایه صندوق جهت پشتیبانی مالی از محصول چای، توسعه کشت و اصلاح و بازسازی باغات چای و توانمندسازی بهرهبرداران در بخش تولید و صنایع چای عملا در قدرالسهم یارانه، دولت در قدرالسهم 75 درصدی کارخانجات و 25 درصدی کشاورزان دخالت میکند در حالی که آنچه کارخانجات به کشاورز پرداخت میکنند بیش از 25 درصد است.
قاسم رضاییان با تاکید بر اینکه کاهش 35 درصدی تعرفه بر چای به 5 درصد و حذف ارزش افزوده از واردات چای همه تلاشهای ما را که طی این سالها توانستیم ذائقه مردم را از مصرف چای خارجی بهچای داخلی تغییر دهیم ابتر می کند تصریح کرد: عملا سازمان چای با رفتارهای نسنجیده و غیرکارشناسی از یک سو در مقابل کاهش تعرفه واردات خاموش است و از طرف دیگر با نامهنگاری های متعدد با کارخانجات از جمله جذب مسوول بهداشت به دنبال افزایش هزینه کارخانجات است.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گیلان با بیان این مطلب که نحوه نرخگذاری بر بهای برگ سبز چای هیچ کمکی به کشاورز نمیکند از افزایش قیمت چای در بازار هدف طی سالهای اخیر علیالخصوص در 5 سال اخیر خبر داد و اظهار کرد: افزایش قیمت چای فشار به مصرفکننده است در حالی که دولت میتواند با افزایش تعرفه بر واردات و حمایت از تولید داخل بخشی از این هزینهها را به بهزراعی تولید چای و بخشی دیگر را در زمینه کیفیت تولید در کارخانجات هزینه کند و نهایتا موجب کاهش قیمت این محصول و یا ثبات آن در بازار جهانی خواهد شد چرا که افزایش سالانه این محصول برای صادرات در مقابل ثبات قیمت در بازار جهانی توان رقابت محصول ایرانی در مقابل خارجی را از بین خواهد برد و این مهم میتواند از سیاستهایی باشد که در دولت و یا شورای اقتصاد از طرف سازمان چای دنبال شود اما این سازمان چانهزنی لازم برای ثبات قیمت چای و توجیه کارشناسان اقتصادی را ندارد و یا به عبارتی از ایستادگی لازم در مقابل قدرت واردکنندگان و مافیا برخوردار نیست.
عضو هیات رییسه فراکسیون اتحاد برای توسعه پایدار کشور عدم شناخت سازمان چای از وضعیت کارخانجات چای را از دیگر مشکلات این سازمان برشمرد و افزود: هیچ کارخانهای در گیلان دارای برند و یا شناسنامه نیست در حالیکه گیلان با داشتن 90 درصد از کارخانجات چای کشور که از 178 کارخانه بین گیلان و مازندران صرفا 10 کارخانه در مازندران فعال است متاسفانه هیچ امتیاز و ستارهای بین کارخانجات وجود ندارد در حالیکه کارخانجات میتوانند همانند هتلها دارای ستاره یا امتیاز باشند و آن وقت سازمان چای میتواند باتوجه به استانداردهایی که کارخانجات دارند و هزینههایی که صرف تجهیز ماشینآلات برای کیفیت محصول کردهاند امتیازبندی شوند و شاخص داشته باشند.
رییس اتحادیه صادرکنندگان و بازرگانان گیلان باز از رویه قیمتگذاری سازمان چای در سال جاری بر روی محصول برگ سبز چای انتقاد کرد و خاطرنشان ساخت: نحوه قیمتگذاری سال جاری که درجه یک 4600 تومان و درجه دو 3300 تومان از سوی سازمان چای اعلام شده است بر روی نحوه کارشناسی سازمان چای نسبت به نوع محصول درجه یک و درجه دو اشکال وجود دارد و سازمان چای میباید از نظر برخی از صاحبان صنعت چای استفاده کارشناسی و درست کند.
این فعال اقتصادی و صادرکننده نمونه چای کشور خروج سالانه حدود 400 میلیون دلار ارز از کشور برای واردات چای را یک ثروت چشمگیر برای مافیای واردات چای دانست و با تاکید بر اینکه دولت در کاهش تعرفه بر واردات از 35 درصد به 5 درصد و حذف مالیات بر ارزش افزوده چای وارداتی به دنبال حمایت از این بخش است تصریح کرد: نگرانی ما در سال جاری انباشت چای تولید داخل در انبارها است و این نگرانی به این خاطر تلاشهایی است که تولیدکنندگان عرصه چای و کشاورزان توانسته بودند طی سالهای اخیر ذائقه داخلی را از مصرف خارجی به مصرف داخلی تغییر دهند اما شواهد حاکی از تغبیر در این تلاشها است و هرگونه اتفاق برای نابودی تولید داخل با تاکیدات رهبر انقلاب در سال جهش تولید منافات دارد و همه تلاشهای ما اجرای این فرمان ارزشمند و مهم در سال جاری است که میباید مورد توجه قرار گیرد.
رضاییان باز تاکید کرد: مصرف واقعی چای در کشور 80 هزار تن در سال است که امسال 35 هزار تن تولید داخلی دست خواهیم داشت بنابراین به میزان نیاز داخلی میباید واردات شود ضمن اینکه سازمان چای میباید اختلاط در تولید داخل با واردات را پیشنهاد و اعمال تعرفه تا 50 درصد را نیز مطرح کند تا این تعرفه در کیفیت تولید و صنعت هزینه شده و حتی با کاهش قیمت در بازار داخل و خارج روبهرو باشیم و بتوانیم در داخل فشار به مصرفکننده نیاورده و در بازارهای خارجی توان رقابت با محصول مشابه را نیز داشته باشیم.