09:52

1403/09/01

حقوق شهروندی

امام جواد(ع) می‌فرمایند: سه چیز است که هر کس آن را مراعات کند، پشیمان نگردد: اجتناب از عجله، مشورت کردن، و توکل بر خدا در هنگام تصمیم‌گیری.

حقوق شهروندی به مجموعه‌ قواعد حاکم بر روابط اشخاص در جامعه شهری اطلاق می‌گردد؛ به عبارت دیگر، مجموعه‌ای از حقوق مدنی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که آگاهی از آن‌ها، بسترهای توسعه شهری و ارتقای جایگاه شهرنشینی را فراهم می‌آورد و ارتقای مذکور در گرو حقوق متقابل شهروندان و مدیران شهری است. جایگاه حقوق شهروندی در مدیریت شهری بسیار حائز اهمیت است و باید مدیران شهری اعم از عمرانی، خدماتی و فرهنگی به گونه‌ای عمل کنند که منافع ساکنین شهر تأمین گردد. بنابراین یکی از آسیب‌های جدی حقوق شهروندی، عدم آگاهی شهروندان نسبت به آن و شیوه معقول مطالبه‌گری می‌باشد؛ در حالیکه تحقق مطالبات شهروندان به عنوان صاحبان اصلی شهر، به مدیریت صحیح شهری منتج خواهد شد. شورای اسلامی شهر از جمله نهادهای مدنی حاکمیت است که وظیفه تحقق حقوق شهروندان و نقش واسطه را جهت ابلاغ آن‌ها به حاکمیت دارد. اهمیت شورا به ویژه در اصل 103 قانون اساسی بیان شده است. این اصل بیانگر الزام مسئولین جهت پیشبرد تصمیمات قانونی شوراهاست که در قالب مصوبات جهت پیشبرد اهداف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، عمرانی و … تعیین می‌شود. محور اصلی شورا در نظام اسلامی، پرهیز از تمرکز قدرت و بهره‌مندی از مشارکت اجتماعی است. مشارکت اجتماعی به معنای حضور جدی، فعال و آگاهانه مردم در فعالیت های اقتصادی، اجتماعی است که از مهم‌ترین ابعاد آن مشارکت در مدیریت شهری است. حال شورای شهر به عنوان نماد مشارکت مردم در مدیریت شهری، از طریق دریافت خواسته‌ها، تحلیل آن‌ها و امکان‌سنجی، زمینه رشد و توسعه شهری را فراهم می‌آورد.
متأسفانه تصور عمومی از شورای شهر در ایران، نظارت بر عملکرد شهرداری است. شناسایی نقاط ضعف و قوت شهری و اقدام به تقویت و شکوفایی پتانسیل‌های رشد می‌تواند زمینه ساز دستیابی به مزیت در اقتصاد شهری شود. مهمترین نکته اینکه دموکراسی شهری به انتخابات شورای شهر محدود نمی‌گردد؛ بلکه در طول دوران فعالیت شورا، حضور فعالانه مردم در قالب کمیسیون‌های مختلف مدیریت شهری، نماد اصلی مردم سالاری است.

حال، اعضای محترم شورای شهرم؛ مسئولیت سنگین محول شده به شما را تبریک می‌گویم و برایتان صبوری، درایت، همدلی و همّت از خدای متعال خواستارم. اینک به عنوان یک شهروند و دلسوز شهر چند نکته را یادآور می‌شوم:
شورای اسلامی شهر جای تعارفات معمول نیست؛ جای نازکشیدن و ناز خریدن هم نیست؛ قرص و محکم پای تعهدتان نسبت به آرای مردم باشید که اگر غیر این باشد در جهت‌گیری آینده همین مردم سهیم اید. بدانید دلسوزان، متخصصان و جوانان این شهر با همه اختلاف نظر، عاشق شهر و دیار خویشند. از موافقان و مخالفان بهره ببرید که این سراسر سود برای شما خواهد بود. افراد لایق و شایسته کم نیستند؛ اگر حبّ و بغض را کنار بگذارید. درب اتاق شورا را به روی مردم برای ورود اندیشه‌ها و ایده‌ها باز بگذارید. امان از تصمیمات عجولانه، جانبدارانه و سرسری که آفت اعتبار و مایه تأسف مردم از انتخاب شماست. اینک اگر زمان تبریک‌ها پایان پذیرفته، بنرها پایین آمده و پست‌ها و استوری‌های فضای مجازی لایک و کامنت گرفته؛ کفش همّت بپوشید، پا به میدان نهید. بی شک قبل از ورود به این عرصه، جوانب را سنجیده‌اید؛ اما دوباره با خود خلوت کنید، نیت‌ها را مرور کنید و سنگ‌هایتان را با خود وابکنید. فراخوان دهید، از جوانان خوش‌فکر شهر خویش ایده بگیرید. پیشنهادات را بشنوید، انتقادات را فرصت شمارید. شما از جنس همین مردمید. اعلام جهاد توسعه شهری کنید، مردم قطعاً همراه شما خواهند بود، همانطور که در سخت ترین برهه در پای صندوق رأی همراه شما بودند.
هدف از این یادداشت، فتح باب نقد دلسوزان و پذیرش از طرف شما مسئولان مردمی به امید گشایش گره‌های کور مشورت که سخت بهم پیچیده است. مگر هدف شورا غیر از این است؟ شاید این یادداشت برای شما تازه‌نفسان این راه، خوشایند و مطلوب نباشد؛ ولی بدانید جز نیّت خالصانه در آن چیز دیگری نیست. مسئولیت فعلی خود را لطفی از سوی خدای متعال و مردم بدانید؛ پس آن را قدر دانسته و فرصت پیش آمده را جهت حفظ اعتماد و اعتلای حقوق شهروندی غنیمت شمارید؛
که در غیر اینصورت:
“این میز نیز لیز…”

ف. م 

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *