نخستین جشنواره و نمایشگاه چای و دمنوش ایرانی در حالی پس از سه روز فعالیت در هتل لاله تهران پایان یافت که سردی حضور بازدیدکنندگان، با بحثهای داغ چای جبران شد.
به گزارش صبح رانکوه، تولیدکنندگان چای، شرکتهای بازرگانی، صنایع بستهبندی، دمنوشهای گیاهی در این نمایشگاه حضور داشتند، اما نامی از برندهای چای در این جشنواره به چشم نمیخورد.
گفتگو با چند تن از غرفهداران در زمینه مشکلات چای، صادرات و ورود چای خارجی به کشور و بازار دمنوشهای گیاهی را میخوانید.
مدیر بازرگانی شرکت “زوبین”، حضور شرکتهای خصوصی را در صنعت چای بسیار مؤثر دانست و گفت: بخش خصوصی نیاز به حمایت مادی و معنوی دولت دارد تا بتوانند چایکاران را به سمت کشت دوباره این محصول ترغیب کند.
محمدحسین نکووقت افزود: شرکت ما نیز مانند تولیدکنندگان دیگر منتظر عملی شدن وعدههای دولت در زمینه تسهیلات بانکی، بهزراعی، خرید تضمینی است تا شاید امیدی جدید جوانه زند.
وی ریشه مشکلات در صنعت چای را در دهههای گذشته میداند و معتقد است عدم همکاری دولتمردان و ورود افراد بیصلاحیت در رأس صنعت چای و احتمالاً همکاری تنگاتنگ با واردکنندگان چای باعث خانهنشین شدن کشاورزان شمال کشور شده است.
مردم چای ایرانی میخواهند
این تولیدکننده چای با ابراز امیداری از اینکه اقبال مردم به سمت چای ایرانی رو به افزایش است، خاطرنشان کرد: حجم ورود چای خارجی به کشور تغییری نکرده است، اما وضع چای ایرانی بهتر شده است.
نکووقت با اشاره به حضور در نمایشگاههای مختلف در داخل و خارج کشور و ارتباط با بازدیدکنندگان ادامه داد: مردم بهدنبال چای ایرانی میگردند.
وی با اشاره به اینکه این شرکت تنها چای ارگانیک در ایران و خاورمیانه است، تصریح کرد: به کمک انجمن ارگانیک سعی در ایجاد فرهنگ استفاده از محصولات ارگانیک در میان مردم هستیم که سازمان میادین میوه و ترهبار در این زمینه ما را یاری رسانده است.
معاف مالیاتی و حمایت دولتی کلید صادرات چای
یکی از اعضای شرکت واردکننده چای خارجی فله که با چهار برند (حضور در نمایشگاه، چای فرزین) در حوزه بستهبندی چای نیز فعالیت میکند؛ حمایت نکردن دولت از تجار، تولید کم چای و بروکراسی و مشکلات متعدد در ادارات را از دلایل کاهش علاقه بازرگانان در زمینه صادرات چای ایرانی میداند.
مهدی عباسی معتقد است که برداشتن مالیات از صادرات و پشتوانه حمایت دولتی دو نیروی محرکه تأثیرگذار برای صادرات این محصول است.
وی با بیان اینکه از ابتدای ورود چای به ایران میزان تقاضای چای و حجم تولید جوابگوی بازار نبود و بهدنبال آن بستهبندی چای شامل مخلوط چای ایرانی و خارجی به مردم عرضه میشد، اظهار داشت: دولت برای تعادل برقرار کردن در بازار و جلوگیری از قاچاق چای واردات آن را آزاد کرد و این باعث استیصال در صنعت چای شد.
تبلیغات و دسترس بودن چای خارجی، عامل تغییر ذائقه ایرانی
این واردکننده چای، تبلیغات گسترده و در دسترس بودن را دو عامل تغییر ذائقه مردم از چای ایرانی به خارجی دانست.
عباسی یکی ازدلایل استقبال چای خارجی را تنوع در طعم و مناسب با ذائقههای مردم نقاط مختلف کشور عنوان کرد.
وی یادآور شد: بازار به سمت سلیقه مشتری حرکت میکند. زمانی که تقاضا برای چای خارجی با درجهبندی و قیمت متفاوت وجود داشته باشد تاجر هم وارد میکند.
طراحی بومی ماشینآلات فرآوری چای
شرکت “پارسآزیم” که با ماشینآلات بستهبندی در نمایشگاه حضور داشت، میگوید: در زمینه ماشینآلات فرآوری و تولید رشد خوبی در کشور انجام شده است و توانستهایم بر اساس نیاز تعدادی از دستگاهها را بهصورت بومی طراحی و تولید کنیم، اما در زمینه بستهبندی هنوز با کشورهای پیشرفته فاصله داریم و تقریباً بیشتر دستگاهها از خارج وارد میشود.
دمنوش گیاهی، نسل جدید نوشیدنی
مسئول فروش شرکت “دکتربین” با بیان اینکه در چند سال اخیر استقبال از دمنوشهای گیاهی افزایش یافته، میگوید دنیای دمنوشهای طبیعی نیاز مردم به نوشیدنی با طعمهای جدید و متنوع را پاسخگو است. از طرفی هدف این شرکت توجه به خواص دارویی این دمنوشها نیز بوده است و تعدادی از مشتریان صرفاً بهدنبال ترکیباتی با خواص دارویی مورد نیاز خود هستند./ گیلان امروز