رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور از پرورش 110 واریته کرم ابریشم برای حفظ اندوخته های ژنتیکی و حفاظت از تنوع ژنی کرم ابریشم کشور در استان گیلان خبر داد.
به گزارش صبح رانکوه،مهندس علی اصغر داداش پور روز یکشنبه در جریان بازدید از وضعیت نوغانداری شهرستان انزلی در مصاحبه با ایرنا اظهار کرد : در کار مشترک با مرکز تحقیقات ابریشم کشور، بدنبال یافتن واریته های مناسب برای پرورش در راستای افزایش بهره وری هستیم .
وی افزود : امسال برای پرورش اجداد کرم ابریشم ، 38 جعبه تخم نوغان را در صومعه سرا و فومن در حال پرورش داریم که بعد از پرورش 45 روزه، یک هزار و 300 جعبه نژاد والد تولید خواهد شد.
به گفته داداش پور ؛ از این تعداد بیش از 40 هزار جعبه تخم نوغان هیبرید برای توزیع در سال 95 تولید خواهد شد.
وی با اشاره به پیش بینی توزیع 36 هزار جعبه تخم نوغان در کشور اظهار کرد: تاکنون بالغ بر 27 هزار جعبه تخم نوغان در کشور توزیع شد و توزیع تخم نوغان در استان گیلان همچنان ادامه دارد.
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور یاداور شد: پارسال 31 هزار جعبه تخم نوغان در کشور توزیع شد که از آن، کمتر از یک هزار تن پیله تر ابریشم استحصال شد.
وی متذکر شد : این مرکز دو رویکرد اصلی تولید نهال توت اصلاح شده و تولید تخم نوغان را در بحث تامین نهاده های مورد نیاز برای توسعه نوغانداری دنبال می کند .
داداش پور افزود: خوشبختانه امسال هر دو نهاده در سرفصل نهاده های کشاورزی مشمول یارانه قرار گرفته است .
وی با بیان این که دنبال مشارکت با بخش غیردولتی برای تولید نهاده های توت اصلاح شده و تخم نوغان هستیم، گفت : تولید نهال توت را امسال به بخش غیردولتی واگذار کردیم.
به گفته داداش پور ؛ در مرحله اول 600 میلیون ریال یارانه برای 60 هزار اصله نهال توت منظور شده و برای اختصاص یارانه در خصوص تخم نوغان در حال رایزنی هستیم .
وی با اشاره به پیش بینی تولید یک هزار تن پیله ابریشم تر از 36 هزار جعبه تخم نوغان تصریح کرد : اطلاع رسانی و نظارت بر فرایند خرید توافقی بالاتر از قیمت تضمینی پیله تر ابریشم، قطعا در حضور فعال بخش غیردولتی برای خرید توافقی پیله تر ابریشم موثر است .
داداش پور خاطرنشان کرد : یکی از برنامه های ما اتخاذ رویکرد توانمند سازی نوغانداران ، کارشناسان و حتی مدیران دستگاه های اجرایی برای آشنایی با یافته های نوین نوغانداری و دانش افزایی در این حوزه است .
وی ادامه داد: به این منظور مجتمع آموزشی ترویجی پسیخان رشت را که سال ها بلااستفاده بود، در حال آماده سازی است تا با برگزاری دوره های آموزشی، گامی در جهت ترویج یافته های نوین این رشته برداشته شود .
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور تاکید کرد :اعتقاد ما این است که توسعه نوغانداری در کشور بعد از یک افول شدید، نیازمند نگاه همه جانبه از تولید تا بازار است .
وی افزود: مرکز توسعه نوغانداری کشور به عنوان متولی این بخش، خود را مکلف می داند تا با ایجاد هماهنگی لازم با دستگاه های اجرایی مرتبط و تشکل های مردم نهاد زمینه توسعه و احیاء توتستان ها ، ترغیب نوغانداران به پرورش کرم ابریشم و تولید پیله تر را فراهم کند.
داداش پور متذکر شد: همچنین توجه به صنایع ابریشم کشی اعم از سنتی و صنعتی برای فراوری تبدیل پیله به نخ و همینطور کارگاه های قالی بافی و رسیدن به محصول نهایی اعم از فرش، پوشاک و سایر تولیدات از دیگر رویکردهای مدنظر این مرکز است.
وی خاطرنشان کرد : اکنون به جای واردات نخ ابریشم باید به دنبال جایگزین کردن واردات پیله ابریشم باشیم تا چرخ صنایع ابریشم کشی اعم از سنتی و صنعتی نیز در کشور به حرکت درآید و شاهد استمرار اشتغال در این بخش باشیم .
وی خاطرنشان کرد : نوغانداری می تواند به عنوان یکی از مشاغل مکمل بخش کشاورزی در استمرار و پایداری تولید ، بهبود معیشت کشاورزان و استمرار اشتغال در جوامع روستایی در کنار توجه به گردشگری کشاورزی مورد بهره برداری قرار گیرد.
رییس مرکز توسعه نوغانداری کشور متذکر شد: اعتقاد ما این است که توسعه نوغانداری مستلزم نگاه برنامه ای است از این رو در برنامه ششم توسعه به مقوله توسعه نوغانداری توجه ویژه خواهیم کرد.
پرورش کرم ابریشم در استان های گیلان ، مازندران ، گلستان ، خراسان رضوی، شمالی و جنوبی ، آذربایجان شرقی ، اصفهان، فارس، یزد و خوزستان انجام می شود.
هم اکنون 11 هزار هکتار مساحت توتستان های کشور است که هشت هزار هکتار آن در گیلان وجود دارد و 30 هزار نوغاندار در این عرصه فعالیت می کنند.
پیله ابریشم تولید نوغانداران ایران در یک هزار و 200 کارگاه سنتی ابریشم کشی تربت حیدریه و چهار کارخانه صنعتی استان های گیلان و خراسان رضوی به نخ ابریشم تبدیل می شود.
قیمت خرید تضمینی هر کیلوگرم پیله تر ابریشم در سال جاری نیز 151 هزار ریال تعیین شده و به استان های تولیدکننده کرم ابریشم ابلاغ شده است.
امسال 200 هزار اصله نهال توت اصلاح شده هم بصورت یارانه ای تولید و در 15 استان توت خیز کشور توزیع شده است.
پرورش کرم ابریشم از اوایل فروردین هرسال آغاز می شود و پس از طی یک دوره حدود دو ماهه، نوغانداران موفق به تولید پیله تر می شوند.
سال گذشته، یک هزار تن پیله تر ابریشم در کشور تولید شد.
مرکز توسعه نوغانداری کشور از سال 93 در گیلان ایجاد شد و از امکانات شرکت پرورش ابریشم ایران بر اساس مصوبه هیات وزیران بعنوان متولی نوغانداری در کشور برای اعمال وظایف حاکمیتی، نظارتی و توسعه ای بهره می گیرد.