صبح رانکوه: واحدهای وزن، طول و مساحت که از قدیم الایام در اشکورات مورد استفاده قرار می گرفت:
1.وزن
اگر واحدهایی که در زیر به آن اشاره کرده ایم را واحد حجم بنامیم چندان بیراه نیست زیرا این واحدها برای تعیین مقدارغلات متنوعی از جمله گندم،جو ، برنج و ارزن (چروم) مورد استفاده قرار می گیرد که در حجم مساوی از انواع آن دارای وزن متفاوتی می باشند. بنابراین نمی توان به صورت قاطع وزن مثلا یک پیمانه که یکی از واحدها می باشد را تعیین کرد. چرا که به عنوان مثال حجم معینی از برنج سنگین تر از همان مقدار جو می باشد. یکی از ظروف مورد استفاده جهت تعیین مقدار وزن یا حجم غلات ظرفی مسی است که کیل نام دارد و برابر با یک نیمکه بوده که تصویر آن را مشاهده می نمایید. اگر مبنای تعیین وزن را پیمانه(چهار نیمکه) قرار دهیم واحدهای بزرگتر و کوچکتر را میتوان به صورت زیر نام برد:
چوکاس: مقدار آن یک شانزدهم پیمانه
کو نیمکه: مقدار آن یک هشتم پیمانه
نیمکه: یک چهارم پیمانه
نیم پیمانه: یک دوم پیمانه
نیم من: چهار کیلو
من اشکور: هشت کیلو
خروار: ده پیمانه
تصویر ظرف مسی مورد استفاده:
2.طول
واحد طول شاید در زمانهای مختلف واحدهای زیادی داشته ، اما آنچه از همه متداول تر بوده”الش”می باشد که اندازه آن در حدود یک متر است.
3.مساحت
در مورد نحوه محاسبه مساحت یک قطعه زمین، در بیشتر موارد چون اکثر اراضی جهت کاشت گندم یا جو و عدس وغیره مورد استفاده قرار می گرفت بر اساس مدت زمان شخم زدن آن زمین با استفاده از گاو آهن محاسبه می شد. مثلا اگر شخم زدن یک قطعه زمین به وسیله گاو آهن دو روز به طول می انجامید، مساحت آنرا دو روز کاری گاوآهن یا در اصطلاح بومی دو ‹ ورزه ›محاسبه می کردند.ابزارهای مورد استفاده در شخم زدن زمینها جت و گادار نام دارد.( ورزه همان گاو نری که در شخم زدن بکار گرفته می شد)
جنس جت و گادار هر دو از چوب می باشد که جت روی گردن گاوهای نر یا گاوهای ماده نازا گذاشته و گادار در وسط آن قرار گرفته و عمل شخم زدن توسط یک چوب که به شکل پیکان بود انجام می شد.
منبع: ولنی نیوز