تاریخچه و وجه تسمیه روستای جیرگوابر:
تاریخچه پیدایش روستای جیرگوابر به حدود ۲۰۰سال قبل بر می گردد.جیرگوابر از دو کلمه جیر به معنی (پایین)وگوابر که پسوند مکان بوده که در ابتدابه علت شغل مردم منطقه به دامداری این روستا به عنوان شاه راه اصلی ورود دام و دامدار برای ییلاق به قشلاق (گاوبر) بوده که به مرور زمان به گوابر تغییر نام داد…
وقعیت جغرافیایی روستای جیرگوابر:
روستای جیرگوابر بر روی سلسله جبال البرز،در دامنه کوه های البر غربی (گیلان)در دشتی سر سبز و خرم،با چشم اندازی بی نظیر و دلفریب قرار گرفته است.روستای جیرگوابر با مختصات جغرافیایی بین عرض جغرافیایی ۳۶ درجه و ۵۸دقیقه شمالی و طول جغرافیایی ۵۰درجه و ۹ دقیقه شرقی در شرق گیلان گرار گرفته است.این روستا در ۲کیلومتری شهر جدید التاسیس رانکوه ،و ۹ کیلومتری شهرستان املش قرار گفته است. که از طرف شمال به شهر جدید التاسیس رانکوه،از طرف جنوب به روستای جورگوابر،از طرف مشرق به روستای گوشکور،و از طرف مغرب به روستای اسماعیل گوابر محدود است.
موقعیت آب و هوایی روستای جیرگوابر:
شرایط آب و هوایی روستای جیرگوابر مرطوب ، معتدل مدیترانه ای و مقدار بارش(وارش)در این روستا ،سالیانه به حدود ۱۴۰۰ میلی متر می رسد.حداکثر بارندگی ماهانه بطور میانگین در مهر ماه حادث می شود.،و از نظر توپوگرافی دارای شرایط جلگه ای و پایکوهی است.
ویژگیهای جمعیتی روستای جیرگوابر:
بر اساس آخرین سرشاری صورت گرفته نفوس مسکن در سال ۱۳۹۰،روستای جیرگوابر از ۷۵۰نفر ، و ۲۴۵ خانوار تشیل شده است.که از نظر تیپ شکل گیری مساکن روستایی جزء روستاهای خطی واقع در کنار رودخانه می باشد.واز نظر توزیع ساختار جمیعت،جزء روستاهای جوان می باشد.
ویژگیهای کشاورزی روستای جیرگوابر:
روستای جیرگوابر دارای اراضی جلگه ای و کوهپایه ای است. در قسمت کوهپایه حدود ۲۰۰هکتار باغ چای که بخش اعظم کشاورزی مردم روستای جیرگوابر را تشکیل داده استقرار دارد . (وجود بزرگترین کارخانه چایسازی در این روستا گویای این مطلب است)و در قسمت جلگه نیز حدود ۸۰۰۰ متر به سطح زیر کشت برنج اختصاص دارد. علاوه بر تولید چای،و برنج ،دامداری،و پرورش زنبور عسل نیز در این روستا رواج دارد.از دیگر حصولات کشاورزی این روستا میتوان به مرکبات شامل:پرتقال،نارنگی،نارنج،لیموشیرین،گوجه سبز،به،ازگیل، تمشک و…نیز اشاره کرد.
شهدای عزیز روستای جیرگوابر:
روستای جیرگوابر نیز مانند همه ایران اسلامی تحت تاثیر جنگ قرار گرفت.جوانان جیرگوابر نیز برای دفاع از حرمت و ناموس و خاک میهن اسلامی به میادین نبرد شتافتند و با جانفشانیهای خود غمی غریب در دلهایمان کاشتند.این روستا دارای ۴شهید،۲جانباز،و ۳آزاده سر افراز می باشد.
۱–شهید علی علیمحمدی
۲–شهید محسن علیپور
۳–شهید محبوب خانعلی زاده
۴–شهید علی قنبری
۱–جانباز مرحوم رحمت دوستی پور
۲–جانباز مرحوم حبیب علیپور
۱–آزاده سر افراز محمود قلیپور
آزاده سر افرازعلی اکبر شادپور
۳–آزاده سرافراز منصور علیپور
امکانات رفاهی روستای جیرگوابر:
۱–کارخانه چایسازی ۱۴ معصوم
۲–دبستان ابتدایی،و متوسطه راهنمایی
۳–خانه بهداشت
۴–مرکز مخابرات
۵–شعبه نفت
.۶–دفتر شورا و دهیاری
۷–پست بانک
۸–فرستنده مخابراتی همراه اول،و ایرانسل
9.دارا بودن گاز شهري