مراسم عروسی در روستای جیرگوابر مانند سایر روستاهای گیلان آئین ها و سنتهای خاص خود را دارددر. این سنتها با و جود دارا بودن مشترکاتی با رسوم سایر روستاهای گیلان ویژگیهای منحصر بفردی نیز دیده می شود. در گذشته این مراسم با شور و اشتیاق و گرمای بیشتری همراه بود ولی در حال حاضر نیز بسیاری ازاین سنتهای قدیمی در خانواده های روستای جیرگوابر مشاهده میشود که یادگاری از دوران قدیم است.
این سنتها که بی شباهت به هفت خوان رستم نیستند هرکدام آئین و قوانین خاص مربوط به خود را دارند در این پست سعی شده تعدادی از این رسومات که بعد از مراسم خواستگاری در روستای جیرگوابر برگزار میشود را به طور خلاصه توضیح داده شود
1 – صورت گیری و باربینی (جشن عقدکنان) :پس از خواستگاری روزی تعیین میشود و فامیل طرفین در خانه عروس جمع شده ، طلا و جواهر وسایر وسایلی که داماد باید بخرد مشخص میشود و در کاغذی به نام (صورت نامه) ثبت شده و به امضای معتمدان و حضار میرسد .. :مراسم عقد معمولا در روز باربینی یا روز مستقلی انجام میگیرد ، عروس چادر عقدش را بر سر میگذارد و سر سفره حاضر شده بله میگوید . در سر سفره علاوه بر وسایل معمولی وجود چند عدد تخم مرغ در ظرف برنجی سمبل آروزی بچهدار شدن است . پس از اتمام مراسم عقد مهمانهای عروس و داماد به شادی مشغول میشوند.
2-دعوت گیری : رسم براین است که بعد از مراسم بعله برون و جاری شدن صیغه محرمیت ، برای اولین بار که عروس خانم پایش را به خانه داماد می گذارد و به اصطلاح پاگشا شود همراه خانواده و فامیل و دوستان خود با همراه داشتن دسته گل و شیرینی طی مراسمی شام را مهمان خانواده داماد همراه با دوستان و فامیلان خود است و هدایایی را به عروس خانم از طرف خانواده داماد تقدیم می کنند.
3-زماران (–پاکشون ) : داماد نیز مثل عروس خانم برایش پاگشا می گیرند و ایشان نیز یک شام را همراه باخانواده خود مهمان خانه عروس می شوند که در آنجا نیز خانواده عروس هدایایی را تقدیم داماد می کنند! که متاسفانه این رسم در حال فراموشی است.
4-لباس فیچینی (خریدن وسایل) :چند روز پس از جشن نامزدی مطابق قرار چند تن از زنهای فامیل همراه پدر ومادر عروس و داماد به بازار میروند و مطابق صورت نامه وسایل عروسی را میخرند که از آن جمله است : چادر عروس،قران کریم ، طلا ، چمدان ، لباس ، آینه و شمدان وغیره . در این مراسم برای مهمانانی که قرار است برای مراسم چادربینی حاضر شوند نیز هدایایی خریداری می شود.
5- چادربینی(برش چادر) و عیدی بری (جشن کادوئی) :مدتی پس از مراسم اسباب واچینی و بعد از عقد ، فامیلهای عروس و داماد به خانه عروس میروند وچادر عقد عروس را برش داده وبا نخ کوک میدوزند . این مراسم برای اعلام نزدیکی جشن عروسی و اجازهای غیر مستقیم است که به عروس داده میشود که لباس هایش برای مراسم عروسی آماده کند . در این مراسم خواهر داماد در حالیکه شیرینیای روی پارچه میگذارد اولین قیچی را به پارچه میزند ودر این حال عروس به همه شیرینی تعارف میکند و و به خواهر شوهر خود مقداری پول هدیه میدهد. سپس نوبت به مراسم عیدی بری می رسد
. در این مراسم د طلاجات عروس و دیگر وسایلی که در اسباب واچینی خریداری شده به حاضرین نشان داده شده و طلاجات به گوش و دست وگردن عروس انداخته میشود و در پایان مهمانان نیز هدایائی اعم از پول نقد و یا اسباب و وسایل خانه به عنوان کادو به عروس می دهند. و به جشن و شادمانی می پردازند.در پایان از طرف خانواده عروس به مهماان نیز هدایائی نظیر جوراب و روسری داده می شود.
6 –قربونی : هدایایی برای تازه عروس در ایام عید قربان از طرف خانواده داماد فرستاده می شود که این هدایا شامل جواهرات ( النگو – انگشتر) و کفش و روسری و یک قواره پارچه و چادر بعلاوه یک کیلو شیرنی داخل مجمع یا یک گوسفند زنده روانه خانه عروس می کنند . رسم است که بر روی شاخ های گوسفند نارنج می گذارند .
7- جهاز صورت دهی: در این مراسم که درواقع صورت گیری جهیزیه عروس بوده و درآن تعدادی از بزرگان محل و فامیلهای عروس و داماد در خانه عروس جمع شده و لیستی از جهیزیه عروس تهیه می نمایند و وسایلی که بر عهده ی داماد بوده و باید توسط داماد خریداری گردیده و اعلام می شود و به امضای معتمدان و حضار میرسد.
8 – شتی بری :چند روز قبل از عروسی به رسم کمک ، فامیلهای خانواده داماد وسایلی را داخل مجمع مسی میگذارند و روانه خانه داماد میکنند. و البته وسایلی را هم که داخل مجمع می گذارند هم قابل توجه هست مثل برنج و روغن و گردو و سیب زمینی و پیاز و مرغ و تاید و صابون و ریکا و اسکاج زردچوبه و فلفل و نمک …
9-حنابندان :این جشن که مراسم خداحافظی عروس است ، در آخرین شبی که عروس به طور رسمی در خانه پدر خود به سر می برد. و در شب قبل از عروسی برگزار میگردد. در این شب ابتدااز خانه داماد حنا وشمع و شیرینی به خانه عروس فرستاده میشود…سپس کیک را بریده و بعد از خواندن نغمه ای به نام حناسری توسط یکی از فامیلهای عروس و داماد و درحالیکه خواهر داماد دست داماد و خواهر عروس دست عروس را بالا گرفته و داخل دستهایشان نیز پول و حنا وجود دارد دستهایشان را به هم پیوند می دهند. وسپس عروس و داماد روی دست همه حنا میگذارند و حنای اضافی را میان مجلس میگردانند و همه ی خانم ها بر میدارند . البته اگر به دو شیزگان نیز تعارف کردند نباید بردارند زیرا در این صورت در مجلس نجوایی بلند میشود و همه در گوشی میگویند: فلانی شوهر میخواهد ! در این مراسم با شام و شیرینی از مدعوین پذیرانی میشود.
10- روزعروسی:
روز پس از مراسم حنابندان مراسم عروسی با شور و شوق زیادی در خانه داماد و البته جدیدا در تالارهای عروسی برگزار می شود…مهمانان قبل از ظهر به خانه پدر داماد آمده و با شیرینی و ناهار پذیرائی می گردند. عروس و داماد هم بعد از برگشتن از آرایشگاه ابتدا به خانه عروس رفته و مراسم پرسوز و گداز خداحافظی عروس از پدر و مادرش برگزار شده و سپس به اتفاق هم راهی خانه داماد میشوند. و به مهمانها خوش آمد می گویند..فامیلهای عروس و داماد نیز تا پایان مراسم به جشن و پایکوبی همراه با عروس و داماد می پردازند. مهمانها نیز پس از صرف ناهار و دادن کادوی خود مراسم را ترک می نمایند. پس از پایان عروسی و هنگام ورود عروس به خانه ی پدر داماد گوسفندی را زیر پای عروس قربانی کرده و عروس و داماد از روی خون قربانی رد شده و مادر داماد تشتی که داخل آن آب و پول خرد می باشد را خالی می کند…
ارسالی: از رضامحمدبیگی( وبلاگ زیر اسمان چوشل)