• امروز : شنبه - ۲۹ خرداد - ۱۴۰۰
  • برابر با : 10 - ذو القعدة - 1442
  • برابر با : Saturday - 19 June - 2021
1

خوج‌، میوه‌ای ‌بازار‌پسند‌ و ارگانیک

  • کد خبر : 26279
  • ۰۶ آبان ۱۳۹۴ - ۰:۵۶
خوج‌، میوه‌ای ‌بازار‌پسند‌ و ارگانیک

‌معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی گیلان از افزایش تولید خوج در گیلان خبر داد.   به گزارش صبح رانکوه، گلابی اروپایی ‌که در شمال ایران (گیلان) می‌روید و در زبان گیلکی به آن خوج می‌گویند، میوه‌ای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی و این روزها از بازار پسندی بسیار خوبی برخوردار […]

‌معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهادکشاورزی گیلان از افزایش تولید خوج در گیلان خبر داد.

 

به گزارش صبح رانکوه، گلابی اروپایی ‌که در شمال ایران (گیلان) می‌روید و در زبان گیلکی به آن خوج می‌گویند، میوه‌ای است سخت با طعم متمایل به ترشی و شیرینی و این روزها از بازار پسندی بسیار خوبی برخوردار است.

حبیب جهانساز معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با بیان اینکه این روزها در فصل برداشت خوج به سر می بریم، گفت: معمولا باغات و درختان خوج در استان به صورت پراکنده است.

وی اضافه کرد: به دلیل ارگانیگ بودن و خواص بسیار خوبی که این میوه دارد، از بازار پسندی بالایی برخوردار است.

بهترین ارقام میوه خوج در دسترس کشاورزان قرار می‌گیرد

جهانساز با بیان اینکه مقرر شده است به همت مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان ارقام و گونه‌های مختلف خوج جمع آوری شود و در قالب کلکسیونی کامل این امر انجام شده است، گفت: بر آنیم تا بهترین ارقام را شناسایی کنیم و برای گسترش تولید این میوه کشاورزان را تشویق به تولید و کاشت نهال درختان خوج با کیفیت برتر کنیم.

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اشاره به اینکه میزان تولید خوج در گیلان در حال بررسی است، تصریح کرد: معمولا میوه خوج در همه شهرستان‌های گیلان می‌روید و اغلب در محوطه‌های خانه‌های قدیمی در شهرها هم یافت می‌شود.

دکتر اسدی آبکنار، پژوهشگر مرکز بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه شمال کشور نیز گفت‌: استان‌های شمالی کشور‌ مانند گلستان، مازندران و گیلان(از گرگان تا آستارا)‌ یکی از مراکز اصلی تنوع گلابی بومی شمال ایران (خوج) هستند.

خوج‌های گیلان در بازارهای میوه ایران مورد توجه قرار گرفته‌اند

‌وی اضافه کرد: گلابی‌های وحشی ایران دارای گونه های متعددی (۱۲ گونه) است. خوج‌های شمال کشور به دلیل داشتن صفات کیفی مناسب‌(ترد و آبدار بودن)، اخیراً در بازارهای میوه ایران بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند.

‌دکتر آبکناری ادامه داد: بسیاری از ژنوتیپ‌های خوج به دلیل مقاومت به غرقابی، خشکی، خاک‌های قلیایی و بعضی بیماری‌ها‌ می‌توانند به عنوان پایه مورد استفاده قرار گیرند.

ویلاسازی‌ها بسیاری از ژنوتیپ‌های درختان میوه بومی را از بین برده است

‌وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر، در مناطق ساحلی و کوهپایه‌ای استان‌های گیلان و مازندران، به دلیل سرعت زیاد تغییرکاربری اراضی، نظیر ویلاسازی، بسیاری از ژنوتیپ‌های درختان میوه بومی شامل خوج، خرمالوی وحشی، ازگیل، انار ترش و وحشی، بی آن که ازدیاد شوند، قطع شده و از بین رفته و گیاهان زینتی جایگزین آنها شده‌اند. این موضوع نشان دهنده سرعت زیاد در اضمحلال ذخایر ژنتیکی درختان میوه بومی شمال کشور است.

‌وی تاکید کرد: ضرورت دارد که ژنوتیپ‌های درختان میوه بومی موجود نظیر خوج، شناسایی، ازدیاد، حفظ و نگهداری و ارزیابی های همه جانبه شوند تا بتوانند برای جنبه های مختلف میوه کاری شامل تازه خوری، استفاده به عنوان پایه بر علیه تنش های زنده و غیرزنده (بیماری­‌ها و محدودیت ­های محیطی) مورد استفاده قرار گیرند.

اسدی آبکناری با اشاره به تحقیقی که انجام شده است، تصریح کرد: ۲۳ ژنوتیپ خوج از مناطق رامسر، چابکسر، لاهیجان، ماسال و آبکنار (بندر انزلی) در استان های مازندران و گیلان شناسایی شده‌اند و تعدادی از آنها در یک باغ شخصی از طریق پیوند اسکنه روی پایه گلابی ازدیاد شدند تا به عنوان ذخایر ژنتیکی، حفظ و نگهداری شوند. همچنین پاره‌ای از صفات رویشی و زایشی آنها‌(صفات برگ، گل، میوه و درصد جوانه زنی دانه گرده) مورد بررسی قرار گرفته است./ ایسنا

.

لینک کوتاه : https://rankoohnews.ir/?p=26279

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.