06:30

1402/01/10

خدمات مضاعف زنان روزه دار در برخی خانواده های ایرانی / آیا زنان روزه دار تر از مردانند؟

خدمات مضاعف زنان روزه دار در برخی خانواده های ایرانی

آیا زنان روزه دار تر از مردانند؟

 

 

 
شکی نیست که ورود بدعت های جدید در اکثر آئین های مذهبی،غیر مذهبی و حتی سورها و سوگ های ملی و محلی مان سبب شده است شکل و فرم حواشی این گونه رفتارها از حالت عادی و طبیعی خود خارج شوند به شکلی که شاهدیم در غالب موارد فوق، حاشیه های ایجاد شده بزرگتر از متن نشان داده می شوند به طوریکه اختصاصا در مبحث رسوم ماه رمضان و مراسمات مربوط به آن، اوضاع به مانند روزگار صدر اسلام و حتی نیم قرن پیش نیست و بدعت های ایجاد شده در برپایی سفره ی مهمانی ها و حتی سفره های خودمانی، گاها به مرز طاقت فرسا و افراطی گری های بعضا نامعقول رسیده است که البته پرداختن به آن، موضوع بحث ما نمی باشد.
اما در ادامه بحث آن است که در هر صورت روزه داری خصوصا در ماههای گرم سال، زندگی خانواده ها را – با توجه به گستردگی مناسبات اجتماعی امروزی – تحت تاثیر قرار می دهد. زندگی متاثر از پراکندگی کنونی و در ادامه اضافه شدن حواشی های فراوان به این نوع از فریضه ی مذهبی – که مورد وثوق اکثر ایرانیان نیز می باشد – سبب تولید کنش های نوینی شده که در مجموع، هماهنگی های لازم جهت اجرای سبک زندگی امروز را با دشواری هایی روبه رو می کند.
چند کوچه آنطرفتر تصور فرمائید همزمانی ماه مبارک رمضان در فصول گرم کنونی و طولانی بودن ساعات روزه داری،آماده نمودن سفره سحر در میانه های روبه بالای شب، فراهم سازی سفره افطار پس از ساعات طولانی روزه داری، انجام کارهای عادی زندگی و منزل مانند رسیدگی به امور همسر و فرزندان، پخت و پز های گاها سخت و طاقت فرسا،انجام امور خارج از منزل برای زنان شاغل و هزار گل خاردار دیگر،همگی تنها بخشی از مراتبی است که یک زن ایرانی موظف به انجام آن است و البته این وظیفه را عرف تعیین نموده، در غیر این صورت اجبار شرعی و قانونی در هیچ یک از موارد فوق وجود ندارد.
در ادامه حتما چنین پرسشی در ذهن مخاطبین گرامی متبادر خواهد گردید که مردان نیز به فراخور حال و روز خود و با وجود روزه داری، وظیفه تامین معاش خانواده را بر عهده دارند و اتفاقا مشقات زیادی را در همین ” حاشیه بازارهای نوین ” تحمل می نمایند پس چه لزومی دارد جنس زن را در این کارزار ” اجتماعی مذهبی ” پررنگتر بدانیم که بی شک جواب آن بسیار ساده است.
8. در هر صورت جامعه ایرانی از یک رویه مرد سالاری محسوس و نامحسوس – خصوصا در مناطق دور تر از مرکز – رنج می برد و بر اساس عرف، اکثر فعالیت های فیزیکال منزل که در مجاورت طبخ قوت و غذا – آن هم با شکم گرسنه صورت می گیرد بر گرده ی زنان است.

7. برهمین اساس بر پیشانی غالب زنان ایرانی حک شده است که هنگام سحر زودتر از مردان خود از خواب برخیزند و دیرتر از آنان بخوابند.
6. زن، خصوصا در خانواده های کم جمعیت می بایست به عنوان آخرین نفر به سفره ی افطار ملحق شود و در انتها – با خوردن غذا به تنهایی – به جمع آوری سفره و سامان دادن ظروف نشسته مشغول باشد.
5. پسا افطار و زمانی که مرد با شکم سیر کانالهای تلویزیون را پس و پیش می کند غالب زنان موظف به ادامه ی سرویس دهی های معمول هستند.
4. اندک خانواده هایی نیز وجود دارند که زن در کنار مسئولیت های اینچنینی وظیفه ی دیگری نیز دارد و آنکه مدام از مرد بخواهد در آن اوقات گاها تنبلی، نمازش را بخواند و چنین دیالوگ های یکطرفه ای نیز ممکن است در انتها به تشنج، آنهم علیه زن ختم گردد.
3. زمانی که مرد در کوچه پس کوچه های تلگرام و … دنبال لقمه ای نان حلال است اما زن می بایست مقدمات سحری فردا را فراهم کند.
2. در بسیاری از خانواده ها که مردان جز چک کردن نمرات فرزندان وظیفه دیگری در قبال آموزش و جبران کم کاری برخی معلمان آموزش پرورش در خود احساس نمی کنند، در شرایط سخت روزه داری و شبهای امتحان کنونی، این وظیفه نیز بر عهده زنان است.
1.ارائه خدمات روزانه به سایر اعضای خانواده – مانند کودکان و کهنسالان – که احتمالا روزه نیستند.

و موارد ریز درشت دیگری از این دست مجموعا فضایی را برای زنان روزه دار ایرانی فراهم می کند که نسبت به مردان خود – که آنان نیز در منزل و حتی خارج آن  کارهایی را انجام می دهند – خدمات مضاعفتری را متحمل می شوند که ممکن است جایی ثبت و ضبط نشود و با علم به آنکه چنین رویه ای مطلق نیست و خانواده هایی نیز وجود دارند که نه مرد سالاری و نه زن محوری بلکه تعامل محوری در انجام امورحکم فرماست اما همه به نیکی می دانیم که موقعیت زن ایرانی در این میان چیست و شاید به جرات بتوان گفت آزادی عمل مردان در تحمل روزه داری بسیار آسانتر از زنانی است که از فیزیولوژی متفاوت تری نسبت به مردان برخورداند اما در ادبیات اجتماعی جامعه کمتر به آن پرداخته می شود که در مجموع جهات می توان اکثر زنان را روزه دار تر از برخی مردان دانست و امیدواریم گفتمان عمومی جامعه به این نکته ی مهم بیش از پیش اهتمام ورزد.

 

پایگاه اطلاع رسانی صبح رانکوه: انتشار مطالب خبری و یادداشت های دریافتی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.

 

قاسم خوش سیما

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *