به مناسبت بیستمین سال عمر پرتلاطمش و به پاس ارج نهادن به مقام والای پزشک
اختصاصی صبح رانکوه /صادق علی نیا:
اگر پزشک هستی دیگر متعلق به خودت نیستی و اگر متعلق به خودت هستی دیگر پزشک نیستی
شادروان دکتر قریب
روز پزشک مبارک
یکم شهریور در تقویم ملی ما بنام روز بزرگداشت ابوعلی سینا (روز پزشک) نامگذاری شده است . ضمن ارج نهادن به مقام شامخ پزشکان ، ارزش علمی و انسانی شان را پاس بداریم.
امروزه ارتقای نظام سلامت و ایمنی از ابتدایی ترین حقوق شهروندی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه می باشد .ایران بلحاظ بلایای طبیعی جزء یازده کشور دنیا می باشد که همه سی و یک نوع بلای طبیعی را به خود دیده است .در این حال نحوه زندگی و ارتقاء جایگاه انسان ارتباط مستقیم و ناگسستنی با مقوله درمان دارد که از زاویه امنیت شهروندی به آن نگریسته می شود .
در کشورهایی که شهروندان بدون هیچ نگرش و شکافی از زاویه ملت – شهروند با حکومت (دولت) دیده می شوند پدیده ای که منجر به آسیب های روحی و جسمی را بتوان پیدا کرد ، مشاهده نمی گردد .در این کشورها حاکمیت ، شهروندان را از سرشت و زایش یک ارتباط دوسویه عاطفی ، متعهدانه و همگام بسوی تعالی می نگرد .
بطور مثال در کشور دانمارک دولت موظف است حداقل بیست و دو خدمات و امکانات شایسته و مطلوب یک شهروند را ابتدای زندگی در اختیار وی قرار دهد که از اولویت های اولیه آن بحث بهداشت ، درمان و تأمین سلامت جسم و روح شهروندان می باشد .
در کشور ما با سیاست های بسیار خوبی که در ابتدای دولت یازدهم در راستای تامین هزینه های درمان و نگرانی های متعدد مردم در حوزه سلامت رقم خورد ، بارقه های امید به شأن وکرامت مردم در جایگاه نظام سلامت دیده شده است. لیک با همه تلاشهایی که در راستای بهبود و اثربخشی فرایند سلامت در جامعه بنا نهاده شده ، هنوز برنامه ریزی جامع و مدون که مخاطرات ذهنی و شهروندی را حوزه های متفاوت بهداشت و سلامت مرتفع سازد ، تدوین و یا اجراء نشده است .
بنظر می رسد اعتماد و پاسخگویی متقابل فی مابین جامعه پزشکان ـ نظام سلامت و شهروندان در جایگاه پایینی قرار دارد و این از ضعف فرهنگ آموزش در پروسه نظام سلامت می باشد
آمارها نشان می دهد که متوسط درآمد پزشک ایرانی (به نسبت درآمد سرانه) هفت برابر یک پزشک آمریکایی(نقل از دکتر پزشکیان) و درآمد یک ساعت کار یک ایرانی در بخش خصوصی به اندازه دویست ساعت درآمد پزشک فوق تخصص آلمانی می باشد . (نقل از دکتر طریقت منفرد)
در این نوشتار کوتاه قصد مقایسه آماری و به تبع آن برآیند منفی از زحمات دلسوزانه خادمین حوزه سلامت و درمان را ندارم لیکن بعنوان یک شهروند باور دارم که یکی از ستونهای فردی و اجتماعی حساس وحاد در کشور ما بحث ایمنی و امنیت سلامت انسانها می باشد .بنابراین در شاخصه های ملی سلامت میزان رضایتمندی شهروندان از خدمات ارائه شده بسیار حائز اهمیت می باشد .
هر که در این درگه مقرب تر است جام بلا بیشترش می دهند
شهرستان رودسر بعنوان سومین شهرستان بزرگ استان گیلان حدفاصل دو استان و چهارشهرستان واقع شده و بلحاظ مقایسه میزان جمعیت و ارائه خدمات مطلوب پزشکی جزء فقیرترین شهرستانهای کشور می باشد .
این شهرستان از پنج شهر ، چهاربخش و چهارصدویک آبادی تشکیل شده است که با احتساب شهرستان املش ( بعنوان یک واحد مشترک سیاسی و سرزمینی )برآیند آن در حوزه پایلوت سلامت ، تأسیس یک واحد بیمارستانی به ظاهر تخصصی بامدیریت عملکردی و ساختاری خرد و نامطلوب برای این حوزه و منطقه می باشد .
که این حوزه جغرافیایی با تولید نیروی انسانی نخبه در حوزه های متفاوت پزشکی و رشته های مرتبط هم اکنون مولد بسیاری از مدیران ، سیاستگذاران وتصمیم سازان حوزه پزشکی،اساتید دانشگاه،پزشکان مجرب ، جراحان حاذق و پژوهشگران می باشد .
درآستانه برگزاری انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی و یارگیری(صف آرایی) کاندیداهای محترم ، تعویض و جابجایی مسئولین و مدیران در صدر اخبار و از رونق خاصی برخوردار بود .
مطالعات میدانی ، شواهد و اخبار حاکی از وضعیت بسیار اسفناک خدمات درمانی این واحد حکایت دارد . برای درمان بسیاری از مشکلات به مراکز پزشکی ،درمانی و مراجع وابسته در مرکز استان یا شهرهای همجوار باید مراجعه نمود .
علی الظاهر مخاطرات شهروندان این دیار در راستای مشکلات پزشکی برای مسئولین ذیربط حائز اهمیت نیست .
در این مرکز برای رسیدگی به ابتدایی ترین حقوق پزشکی شهروندان آسیب دیده هیچ جایگاهی در پروسه درمان ، پاسخگویی و ارجاع پیش بینی نشده است .
حب و بغض های سیاسی و نگاههای خاص مدیریتی در سطح استان و شهرستان چالش های بسیار عمیق در این واحد ایجاد کرده است .
بعنوان یک شهروند به آگاهی میرساند فرآیندآموزش ، فرهنگ سازی و درمان بیماران در لابه لای برنامه ریزیهای گسست شده بیمارستان حلقه شده و حد فاصل مدیریت ـ کادر پزشکی ـ بیمار شکاف بسیار عمیقی احساس می شود
با عنایت به موارد یاد شده از ریاست محترم دانشگاه علوم پزشکی گیلان بعنوان تنها قائم مقام کابینه دولت در استان انتظار میرود با تبیین و بررسی دقیق ابعاد جایگاه مقوله سلامت و حقوق شهروندی به مطالبات و نگرانیهای مردم زحمتکش و فهیم این دیار ارج نهاده و هرچه زودتر با هماهنگی عوامل ذیربط نسبت به معرفی یک مدیر حاذق ،متخصص و متعهد بیمارستانی در جهت اعتلای اعتماد عمومی جامعه و با این نگاه که در راستای تکریم بیمار ، ارباب رجوع ، تبیین و تشریح فرهنگ حوزه سلامت گام های اساسی برداریم ، دست یابیم .
یاد آور می شود این شهرستان فاقد تجهیزات و مراکز تخصصی پزشکی مثل ام ار آی، سی تی اسکن ، آزمایشگاههای تشخیص طبی تخصصی ، رادیولوژی و اسکن های تخصصی و …می باشد و راه اندازی کامل واحد آی سی یو بیمارستان (که توسط خیرین اهداء شده است ) و واحدهای تثبیت شده تخصصی پزشکی مستمر مستقر در بیمارستان که با نظارت تیم عالی مدیریت بهداشت و درمان استان و شهرستان باشند مورد انتظار می باشد .
در همین راستا از همه مسئولین و مدیران مسئول خواهشمند است با شناسایی و جلب اعتماد و همکاری با سرمایه گذاران بخش خصوصی و پزشکان محترم برای ایجاد جامعه مطلوب در راستای ارتقاء واقعی طرح تحول نظام سلامت ، اعتمادسازی ، شفافیت ، گردشگری سلامت انتقال آزاد اطلاعات پزشکی ، مسئولیت پذیری پزشکان و … گام های اساسی بردارند تا دگرباره شاهد اخبار ناخوشایند مبنی بر اینکه بیمارستان انصاری رودسر رئیس ندارد ، جراح ندارد ، داروخانه ندارد ، چیلر خنک کننده ندارد ، بودجه ندارد و … نباشیم .
حضورتان اشارتی ست پیامبرانه شاید دردمندی به دستان شما دخیل بسته باشد …
دکتر صادق علی نیا * فعال فرهنگی