استان گیلان با شاخص پیری ۱.۹ دهم بالاتر از میانگین کشوری پیرترین استان کشور لقب گرفته است.
به گزارش رانکوه نیوز، استان گیلان، چند سالی اســت که زنگ خطر کاهش رشــد جمعیت و به تبع آن کاهش شیب صعودی رشد جمعیت در ایران به گوش میرسد و این زنگ در گیلان بهعنوان دهمین استان پرجمعیت ایران و دومین استان پرجمعیت شمال کشور با صدای بلندتری نواخته میشود.
گیلان دارای ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار نفر جمعیت با تراکم جمعیت۱۷۷ نفر در هر کیلومترمربع است که کاهش موالید و افزایش جمعیت سالخورده این استان را با بحران جدی در سالهای آتی مواجه میکند چراکه این روند نزولی جمعیت جوان میتواند استان را از جهات مختلف در معرض خطرات جدی و جبرانناپذیری قرار دهد.
تردیدی نیست که میزان جمعیت هر جامعهای یکی از شاخصهای توانمندی محسوب شود زیرا کاهش جمعیت عدم نشاط اقتصادی و اجتماعی را به همراه دارد و نیازمندی استان به نیروی جوان و متخصص در حوزههای مختلف را با مشکل مواجه کرده و ممکن است در بعد امنیتی نیز دچار بحرانهای جدی شود.
از سوی دیگر شرایط نامناسب اقتصادی و اجتماعی موجب کاهش زاد و ولد در این استان و افزایش سن ازدواج در دختران و پسران گیلانی شده است و به معضلی تبدیل شده که گیلان با آن دسته و پنجه نرم میکند.
«حسین نحوینژاد» با اشاره به فرارسیدن هفته سالمند با شعار «فرصتهای برابر برای تمام سنین» به خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت گفت: با فراهمسازی شرایط مناسب جهت رفاه جامعه سن امید به زندگی از ۵۰ سال در قبل از انقلاب به ۷۵.۵ برای با نوان و ۷۲.۵ برای آقایان افزایش یافته است.
مدیرکل بهزیستی گیلان با اشاره به کاهش موالید در جامعه میانگین تعداد هر خانوار را ۳ و ۲۳ اعلام و بیان کرد: این کاهش موالید منجر به افزایش درصد سالمندی و بروز مشکلاتی در نگهداری از سالمندان شده است. ضمن اینکه افزایش میانگین سن ازدواج دختران به ۲۴ سال و پسران به ۲۷ سال و وجود ۳ میلیون زوج نابارور در کشور ضعفهایی را در حوزه سالمندی موجب میشود.
وی با اعلام ۹.۶۷ درصدی سن سالمندی(بالای ۶۰ سال) در کشور این نرخ را در گیلان ۱۳ و ۹ دهم درصد بیان کرد و گفت: درصد سالمندی گیلان ۱۳ و ۹ دهم درصد و حدود چهار درصد بالاتر از میانگین کشوری است و پیرترین استان کشور لقب گرفته است.
نحوینژاد با اشاره به جمعیت ۲ میلیون و ۵۵۰ هزار نفری گیلان گفت: از این تعداد ۴۷ و سه دهم درصد مردان و ۵۱ و هفت دهم درصد زنان را سالمندان تشکیل میدهند.
وی با بیان اینکه ۵۴ و هشت دهم درصد سالمندان گیلان در شهرهای استان زندگی میکنند، تصریح کرد: این درصد برای سالمندان شهرنشین کشور ۷۲ و چهار دهم درصد است.
مدیرکل بهزیستی گیلان شاخص پیری در گیلان را یک و ۹ دهم برابر کشور دانست و تصریح کرد: ۵۵ درصد سالمندان در گیلان بیسواد هستند.
وی به ردههای سنی کهنسالان در گیلان اشاره و با بیان اینکه سالمندان به سه گروه جوان، میانسال و کهنسال تبدیل میشوند افزود: گروه سنی ۶۰ تا ۷۵ سال جوان، ۷۵ تا ۸۹ سال میانسال و ۹۰ سال به بالا کهنسال هستند.
نحوینژاد ادامه داد: یک و پنج دهم درصد جمعیت سالمند گیلان کهنسال(۹۰ سال به بالا)، ۲۶ درصد میانسال و ۷۲ و پنج دهم درصد جوان هستند.
وی با بیان اینکه گیلان با این ترکیب سنی پیرترین استان کشور است تصریح کرد: املش با ۱۶ و هفت دهم درصد جمعیت سالمندی پیرترین شهر استان و رودسر و لاهیجان با ۱۶ و نیم و ۱۶ و ۲ دهم درصد در ردههای بعدی هستند و تالش با ۹٫۳ دهم درصد جوانترین شهر گیلان است.
مدیرکل بهزیستی گیلان با بیان اینکه ۲۸ و نیم درصد سالمندان ناشنوا هستند اظهارداشت: ۱۸ درصد خدمات گیرندگان توانبخشی سالمند هستند.
وی با بیان اینکه سالمندان نیازمند یک همدم و همسرم در دوران سالمندی هستند اظهار کرد: ۹۹ و ۲ دهم درصد سالمندان مرد حداقل یکبار ازدواج کردند که در حال حاضر ۸۸ درصد آنها متاهل هستند.
نحوینژاد اضافه کرد: همچنین ۹۹ درصد زنان حداقل یکبار ازدواج کردند که در حال حاضر ۵۸ و نیم درصد آنها متاهل هستند.
متأسفانه گیلان سالمندترین استان کشور است و این مسئله لزوم توجه جدی مسئولان به فراهم آوردن شرایط مساعد برای جوانان آماده ازدواج و همچنین زوجهای آماده برای فرزندآوری را بیش از پیش آشکار میسازد.
منبع: شبستان