01:35

1403/07/16

اولین های قدیمی املش / تصاویر

ضمن قدردانی و سپاس از آقای محمد رضا بهبودی که تلاش بسیار جهت جمع آوری این مقاله نمودند در آینده بقیه اشخاصی که برای املش زحمت کشیده اند به رشته تحریر در خواهد آمد.

 

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی صبح رانکوه به نقل از فصلنامه آوای املش، بیش از 85 سال پیش نصرت اله خان صوفی برای عروسی پسرش احمد علی خان مردی را که در کتالم رامسر در منزل سپهسالار که یکی از خان های آن حوزه بود و بتازگی در رودسر سکنی گزیده بود دعوت نمود تا…

 

اولین میوه فروش ها در املش :

  • فخرالله هاشمی معروف به حاج فرخ او بیشتراوقات در جای خود ساکت نشسته بود.
  • سید رضا راستگو املشی معروف به آ سید رضا بسیار تلاشگر و دستمال عرقگیر بر گردنش می بست از محبان امام حسین (ع) و از جمله علمداران آن حضرت بودند خود علمدار را می خرید و خودش به تنهایی حمل می کرد . اهل میان محل بود .
  • حسین سیگارودی معروف به آ حسین که امروز یکی از فرزندانش ( علی آقا ) وسط بازار (جای حمام قدیم ) سبزی فروشی دارد .

 

سید رضا راستگو 1

 

اولین آرایشگران مرد املش :

بیش از 85 سال پیش نصرت اله خان صوفی برای عروسی پسرش احمد علی خان مردی را که در کتالم رامسر در منزل سپهسالار که یکی از خان های آن حوزه بود و بتازگی در رودسر سکنی گزیده بود دعوت نمود تا آرایش پسرش را برای دامادی به عهده گیرد . همین امر باعث گردید تا او به املش مهاجرت نماید . او کسی نبود جز علی نوائی که مغازه ای را در وسط بازار اجاره و سپس خریداری نمود که در همان محل و مکان در حال حاضر حاج کریم نوائیان داماد و برادر زاده ایشان به شغل آرایشگری به مدت 60 سال مشغول می باشد …..

بعد از علی نوائی ، محمد نوائی ، مسلم نصراللهی ( تور مسلمه ) ، ابوالقاسم متقی که از مهاجرین طالقان قزوین بود ، یاسین عادلی پور ، مهدی متقی (فرزند ابوالقاسم متقی ) ، کاظم نوائیان ، مختار دستجردی و کریم نوائیان که بترتیب وارد این شغل شریف گردیدند…..

استاد علی نوائی متولد 1251 می باشد . ایشان استاد آواز و موسیقی و ردیف دان بزرگ ایران که با استاد ابوالحسن صبا ، علی نقی خان وزیری ، عبدالله دوامی ، غلامحسین بنان ، عارق قزوینی و ملاکریم خان قزوینی از ایشان تلمذ کرده و موسیقی ردیفی و آوازی را از ایشان نوشتند و معروف به علی خان حنجره دریده بود .

 

کریم نواییان 1

 

مسگران :

1-علی قلی واحدی تمیجان معروف به حاج پیل آقا او همیشه به مردم می گفت «دنیا کهنه دونیه …..30 سال تهران به رو هستم …. تهران خیابانان آدمان که با سوادان آدم همر حرف زنن …. راست می گفت .

2-علی پور مقدسی

3-یوسف رجبی کجیدی

4-مشد آقا مرادیان پدر مرحوم حسین مرادیان . نگاه تند و تیز مرحوم مشد آقا مس ها از راه دور خود بخود سفید می شدند .

 

یوسف رجبی کجیدی

 

اولین ختنه گران املش:

1-رمضان علی اکبری معروف به اوس رمضان اصالتاً اهل مشکله بود . دندان هم می کشید . کیف دستی کوچک مشکی یا قهوه ای ابزار کارش بود در حین حرکت سر قدم بلند و حرکت تاب دار دستانش نگاه تند او گویی پسر بچه ها را از دور ختنه می شدند را تداعی می نمود. بسیار خوش صحبت و خوش طبع بود. می گویند در خانواده ای سه پسر بچه اش را ختنه کرد چون از توان مالی بسیار ضعیفی برخوردار بودند اوس رمضان صد تومان در کنار بچه ها می گذارد ….

هنوزم داستان شیرین خرید کلاه پشمی اوس رمضان از شخص آستانه ای نقل محافل و مجالس است …

2-شمس صفایی لگموجی

3-اوس علی اکبر غفاری کجیدی

 

رمضان علی اکبر

صقلان ( آنان که دکان صقلی داشتند ):

اولین صقلان که در همین شغل آهنگری هم داشتند :

1.حاج قربان حدادی املشی

2.میرزا علی حدادی املشی

این دو نفر اصالتاً کومله ای بودند و پسر عموی هم که امروز حمید فرزند علی آقا کارهای پدرش را ادامه می دهد

3- ابوالحسن خادمی و ابوالقاسم خادمی در کیازنک که امروزه یکی از نوه های به نام علیرضا در ادامه کار بابا بزرگش می گفت بالای هشتاد سال این شغل ابا اجدادی را ادامه می دهم و راضیم . هم نعل می ساختند و هم اسبان را نعل می کردند.

4- حاج عزت الله امینی امام

 

حاج قربان حدادی

 

اولین نانوایایان در املش :

1.باز علی نوروزی (اهل ییلاق شیه ) با همسرش آباجی پورقاسم با هیزم به اتفاق هم نان پخت می نمودند سال 1333

2-حاج حسین صمدی و قدرت صمدی

3.جعفر جعفریان معروف به جعفر نانوا اصالتاً اهل دیلمان

4.رجبعلی عبدالله زاده معروف به عمو قلی

5.حاج شکرالله نصیری صوفی معروف به حاج شکرا…

امروز یکی از فرزندانش اسماعیل عهده دار شغل مرحوم پدرش است .

6.محمد علی نوایی

7.حاج طاهر خیر اندیش چلارسی

 

بازعلی نوروزی

محمد علی نوایی

شکراله نصیری

 

 

 

انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *